Forcim i fëmijëve nën diell një vjeçare, ujë të ngrohtë dhe të ftohtë, banjot e ajrit


Nuk është sekret se shëndeti varet nga shumë faktorë, nga trashëgimore, ruajtjen e shëndetit të tyre, cilësinë e mjedisit dhe mënyrën e jetesës. Çfarë përbën "mënyrë jetese të shëndetshme"? Ky ushqim, dhe mungesa e shprehive të këqija dhe të ushtrimit, dmth sportive. Rol të rëndësishëm ka luajtur nga kalitje. Në ditët e sotme numri i fëmijëve të sëmurë nga një moshë të re është rritur, kështu forcim, përndryshe, shumë të rëndësishme. Për më tepër, nga një pikëpamja shkencore, kjo përshtatje me mjedisin, rrit rezistencën ndaj faktorëve të kundërt.

Kjo metodë e përshtatjes me kushtet e ashpra të jetës njohur që nga kohërat e lashta. Praktika e tij e përfshirë në lidhje me foshnjat. Kjo është ajo që ne do të flasim më shumë në artikullin "forcim të fëmijëve nën diell një vjeçare, e nxehtë dhe ujë të ftohtë." Kronist rus Nestor ka 10 shekuj më parë, tha se porsalindur është e dobishme që të lahet në ujë të ftohtë dhe me avull në një banjë të nxehtë. Bëni nevojshme për disa javë, dhe pas - në kërkesë, në rast të sëmundjes. Të Scythians fitilin fëmijë në ujë të ftohtë, Yakut trupit obtyraly vetëm të lindur foshnjat e dëborës disa herë në ditë, Caucasians hosed foshnjat më të ulta të trupit që nga lindja.


Kjo u konsiderua jo vetëm normale, por edhe të dobishme. Shumë besojnë se ky lloj i dhimbshëm forcim të dëmshme për fëmijët, por ajo nuk është. Procedura kryesor individualisht marr më të përshtatshme për një porsalindur. Është e nevojshme të marrin në konsideratë disa nuanca, të tilla si forcim duhet të kryhen vazhdimisht gjatë të gjitha stinët, numri i stimulit është rritur gradualisht, gjithashtu duhet të marrë parasysh moshën dhe karakteristikat individuale të fëmijës. Shkeljet e këtyre kërkesave, forcim bëhet emocionet pozitive, sistem neuroendocrine bëhet shumë aktiv dhe të varfëruar.

Më poshtë ne përshkruaj më shumë lloje kryesore të ngurtësimit . 1. Banjot e ajrit - Procedura parë kalitje që fëmijët të merrni. Gjatë tre muajve temperatura dhomë nuk duhet të jetë nën 21 gradë ose më lart, vit - duhet të reduktohet në 20 gradë, dhe për një fëmijë gjatë viteve të vjetër - ajo do të jetë mjaft 18 gradë. Little fëmijët konsumojnë oksigjen pothuajse tre herë më shumë se sa prindërit e tyre. Për të mbrojtur të ajrit të freskët, ju duhet të hedh në dhomë në të cilën ajo është disa herë në ditë për 15 minuta në dimër dhe në verë është e dëshirueshme për të mbajtur dritaren gjithmonë e hapur.

Gjatë temperaturës ajrimit bie nja dy gradë, e cila është forcim. Sapolindur mund të bëjë rrugën nga ditët e para të jetës në verë për 15-20 minuta (ditë nga 07:00), në dimër për herë të parë të marrë nga foshnjat për një shëtitje në të dytë apo edhe javën e tretë, vetëm 15-20 minuta , në temperatura nën -5 gradë (ditë në 02:00).
Kur ajo nuk është erë, atëherë fëmija, cilat 1-3 muaj, ju mund të ecin në 10, dhe në qoftë se ai është deri në gjashtë muaj - në një temperaturë prej -15 gradë. 2. Fëmijët forcim dielli . Rrezet ultravjollcë të ndikojë në masë të madhe e sistemit imunitar.

Por mos harroni se më të vogla moshën e fëmijës, kështu që trupi i tij i vogël është i ndjeshëm ndaj rrezeve ultravjollcë. Kjo është arsyeja pse nuk ka kalitje diellor në një vit të moshës. Sunbathing lejohet nga 1 deri 3 vjet, por vetëm me shumë kujdes në një moshë më të vjetër do të jetë përdorimi më i madh i diellit. Rrezet shpërndara dritë më intensive ultravjollcë se infra të kuqe, e cila ndikon negativisht fëmijët me rritjen excitability nervor. Kjo është arsyeja pse dielli veror është temperatura, por në vjeshtë dhe dimër rrezet e diellit në lëkurën e fëmijës lejohet jo vetëm, por edhe shumë e dobishme.

Summer do të jetë banjo shumë mirë dritë në një temperaturë prej 22 gradë dhe më sipër (për foshnjat), për fëmijë moshës 1 në 3 vjet - 20 gradë. Mundësisht, nuk ka erë, dhe kur fëmija sillet në mënyrë aktive. Në temperatura mbi 30 gradë dhe banje dielli për fëmijët është rreptësisht e ndaluar. 3. Fëmijët forcim ujë të ftohtë dhe të nxehtë . Efekti i trajtimeve të ujit në trupin e fëmijës shumë më tepër se ajo e ajrit dhe sunbathing. Ekzistojnë tri lloje të reagimeve ndaj ujit të ftohtë: 1. rritja e numrit të spazma vaskulare lëkurore, 2. skuqje, vasodilatation, ul presionin - Reagimi më i suksesshëm 3. dridhura, lëkurës kaltërosh, reagimet më negative.

Në moshën e fëmijës për 2-3 muaj çdo ditë grumbull ajo në ujë më lartë 37 gradë për pesë minuta dhe pastaj tallaze shkurtimisht temperatura e të cilit është 35 gradë. Në moshën prej një viti, banje dhe lotim të kryejnë ashtu si edhe pa kohë modifikimit dhe temperatura. Derdhje stërvitje ndërsa ulur fëmijën. Lumë duhet të jetë i fortë pranë baby (30 cm). Hidh përsëri së pari, pastaj bark, gjoks, armëve dhe këmbët. 4. Gjithashtu praktikohet Kontrasti forcim . Për fëmijët e shëndoshë procedurë kjo e fundit duhet të jetë ujë të ftohtë për të sëmurë ose i dobët - nxehtë. Rregulli bazë: Mos derdh këmbët e ftohta në ujë të ftohtë, mundësisht e ngrohtë ata që më parë.

Zhyt në të ftohtë dhe të ngrohtë fëmijën me ujë ka nevojë deri në mes të këmbë, të bëjë procedurën e në një kohë, fitimi më i mirë në basene ujore. Në ujë të nxehtë mbani këmbët disa minuta në të ftohtë - 20 sekonda Totali zhytet duhet të jetë 12, dmth 6 zhytet në të ftohtë dhe 6 zhytet në ujë të nxehtë. Çdo 5 ditë ul temperaturën në një tas të ftohtë prej 1 shkallë, temperatura minimale - 10-18 gradë. Shpresoj Pyshchalka,