E gjakut komplet, shkalla e eritrociteve sedimentimit rregull transkripti


Gjakut komplet - është metoda më e zakonshme e laboratorit analizat e gjakut. Rezultatet e kësaj analize qartë dhe me saktësi të treguar foton e saj. Eksplorimi rezultatet e numërimit të gjakut, mjeku mund të shpjegojë simptomat shqetësuar pacientit, të identifikuar sëmundje të ndryshme të gjakut.
Për të kryer këtë analizë duhet sasi e vogël e gjakut kapilar, i cili është marrë zakonisht nga gisht unazë. Përgatitja e veçantë e pacientit, kjo analizë nuk është e nevojshme, por ajo është e mirë për të marrë atë me stomak bosh në mëngjes dhe pastaj foto gjakut është qartë e dukshme. Doktori bën një birë të vogël duke përdorur Scarifiers (ky është mjet lezopodibni).

Rënie e parë e gjakut duhet të hiqen me një shtupë pambuku steril, sepse kjo rënie përmban qelizat epiteliale, bakteret nga lëkura, etj Një tjetër teknik mbledh gjak në një provëz me një tubth veçantë gjatë. Gjaku rezultuar dërguar për analiza. Hulumtimi i kryer nga gjaku ose teknik trajnuar posaçërisht ose një pajisje special që tregon rezultatin në formën e printuara, e cila listuara gjitha vlerat e kërkuara. Analiza Transkript kryhet drejtpërdrejt nga mjeku. Numri i qelizave të kuqe të gjakut Vendi i parë në këtë analizë merr numrin e qelizave të kuqe të gjakut - RBC. Qelizat e kuqe të gjakut - janë qeliza të kuqe të gjakut, të cilat shërbejnë si oksigjenimit (bartjen e oksigjenit dhe dioksidit të karbonit).


Shkalla e këtij indeksi për burra - 4,3-6,2 h1012 / l, dhe gratë dhe fëmijët - 3,8-5,5 h1012 / l (1012 - një shkallë 10 deri në 12). Rritja e këtij treguesi sugjeron trashje e gjakut, të cilat mund të shkaktojnë tensionin e gjakut të lartë, aderimin e eritrociteve dhe mungesa e oksigjenit në ajër. Zvogëlimi i numrit të qelizave të kuqe të gjakut të çon në anemi dhe hypoxia indeve. Hemoglobinë Duke oksigjenit dhe dioksidit të karbonit detyrues takohet proteina specifike që gjendet në qelizat e kuqe të gjakut. Ai e quajti hemoglobinën (HGB). Ky është parametri i dytë në gjak. Shkalla e tij është 120-140 g / l.

Ulja ajo i jep simptoma të njëjta si reduktimin e numrit të qelizave të kuqe të gjakut, dhe prodhimet e saj mund të sinjalizojë dehidratim, për të zvogëluar numrin e eritrociteve, humbjen e fundit të gjakut. Hematokriti Një tregues i rëndësishëm është hematokriti (HCT) - është një shprehje numerike e numrit të qelizave të kuqe të gjakut në gjak totale. Vlerat normale për këtë tregues - 39-49% për meshkujt dhe 35-45% për gratë. Rritja e këtij treguesi sugjeron rritjen e numrit të qelizave të kuqe të gjakut dhe të gjitha simptomat që dalin nga kjo, e njëjta vlen edhe për reduktimin e vlerave të hematokritit. Këta tregues kyç që lidhen me qelizat e kuqe të gjakut, ato japin foton më të plotë të qelizave të kuqe të gjakut.

Përveç këtyre treguesve në analizën pasqyrojnë shpërndarjen gjerë të qelizave të kuqe të gjakut (RDWc, me normë - 11,5-14,5%), do të thotë të vëllimit të eritrociteve (MCV, shkalla e 80-100 fl), përmbajtjen mesatare të hemoglobinës (MCH, norma - 26-34 fq), përqendrimi mesatar i hemoglobinës (ICSU, normë - 30-370 g / l). Mjekët kërkojnë vlerat e këtyre parametrave vetëm në raste shumë të rënda. Numri i trombocitet Një tjetër tregues i vlefshëm është numri i trombocitet gjakut - trombocitet (PLT). Këto qeliza të gjakut të kryer një funksion shumë të rëndësishëm - i përfshirë në koagulimit të gjakut kur dëmtuar enët e gjakut. Vlerat normale të këtij indeksi varion 180-320h109 / l (109-10 është 9 gradë).

Rritja këtë vlerë sugjeron humbjen e fundit të gjakut pas operacionit ose pas largimit të shpretkës (shpretkë është i përfshirë në shkatërrimin e trombocitet të vjetra). Dhe rritjen e vërejtur në anemi aplastike, purpura trombocitopenike (rritje e shkatërrimit të trombocitet), cirozë të mëlçisë, hemofilia etj Numri i qelizave të bardha të gjakut Nuk është një tjetër pjesë e gjakut tonë që meriton vëmendje të veçantë. Kjo leukociteve. Numri i qelizave të bardha të gjakut (WBC) - kjo është shumë e rëndësishme sepse variacionet e tij të ndryshme mund të them shumë për gjendjen e të gjithë organizmit. Këto qeliza të gjakut janë përgjegjës për mbrojtjen e trupit tonë nga parazitëve, viruset, bakteret.

Normale të bardhë qelizë të gjakut numërimin në gjak - 4-9h109 / l (109-10 është 9 gradë). Rritja këtë vlerë - sinjal prania e infeksioneve bakteriale, virale ose parazitare, reduktim vërejtur në ilaçe e tij, anemi aplastike, mungesës së imunitetit. ESR Pjesa lëngshme e gjakut është plazma. Ajo pasqyron gjendjen e normës sedimentation eritrociteve apo reduktuar ESR, ESR. Ky parametër ju lejon për të përcaktuar në mënyrë të tërthortë përmbajtjen e proteinave në plazmë. Vlerat normale të këtij indeksi për burra e 10 mm / h, për gratë -. 15 mm / h ane - një indeks dobi rritje e cila ndodh në praninë e inflamacionit në trup.

Si me numrin e proteinave inflamatore në plazmën dhe rritjen e qelizave të kuqe të gjakut të zgjidhur më shpejt, rritet ESR flet vetëm për praninë e inflamacionit, por jo në
Kandidatët e tregon një vend ku nuk kishte ky proces. Përveç kësaj, ESR rrit gjatë shtatzënisë, gjatë menstruacioneve, në prani të tumoreve malinje, etj dhe rritje shumë të rralla dhe zakonisht asgjë të keqe me këtë. Shkalla ESR varet nga mosha dhe gjinia: Gratë nivel natyror ESR është më i lartë sesa tek burrat, dhe të moshuarit - më e lartë se në të rinjtë. Rastësisht 5% e njerëzve ESR natyrisht nuk bien në kuadër normale, por ata e bëjnë në drejtim të mjekësisë nuk janë të sëmurë.

E pra ne të diskutuar parametrat themelore të cilat analizohen numërimin e gjakut, eritrociteve sedimentimit normë Analiza rregull Transkripti është përshkruar. Tani ju pak më e lehtë për të lundruar në lidhje me treguesit e mësipërm, mjeku gjithashtu lejon atyre për të vendosur një shumë për të kuptuar dhe vlerësuar gjendjen e trupit si një e tërë. Mos harroni, vetëm një mjek mund të ju them saktësisht se çfarë ajo është duke deshifrim analiza të gjakut laborator, shkakton rritjen apo uljen e treguesve të caktuara dhe të shpjegojë origjinën e që t'ju shqetësojë simptome. Julia Ermolenko,