Favor Dhurimi i gjakut i donacionit


Dhurimi i gjakut - një dorëzim vullnetar të gjakut të vet Adult personit shëndetshëm për transfuzion në nevojën e pacientëve të mëtejshme ose përdorimin e medikamenteve (të realizuara nga Donare Latine -. "Japin"). Nga vetë, një akt i heqjes dorë nga diçka për dikë - kjo është një gjë e mirë. Pra, le të flasim sot në faqen e dhurimit të gjakut, dhurimin e gjakut që favorizojnë - gjeni. Gjaku është një nga metodat më efektive në trajtimin e shumë sëmundjeve. Gjaku është jashtëzakonisht popullor në pothuajse të gjitha fushat e mjekësisë. Çdo ditë në gjak e nevojshme nga miliona njerëz në mbarë botën.

Transfuzionet mund të jenë të dobishme për lëndimet e rënda, plagë dhe djegie, operacionet e rënda dhe gjatë punës, e shoqëruar me humbje të madhe të gjakut, palca e eshtrave dhe helmimit të gjakut. Gjaku i donatorëve është i nevojshëm me kancer. Me shkatërrimin e qelizave të tumorit ndërprerë përkohësisht hematopoiesis normale. Në këtë pikë, pacienti duhet të mirëmbajtjes fraksionet terapi të gjakut, të tilla si trombocitet. Ndihmë mund të donatorëve vetëm me llojin e duhur të gjakut. Ka sëmundje në të cilat një person i dhuruar gjak apo përgatitjet e komponentëve të nevojshme për jetën. Në vend të parë - hemofili, koagulimit të gjakut.


Për këta pacientë, edhe një prerje të vogël mund të jetë fatale. Sepse gërvishtje të vogël mund të hapur gjakderdhje të madhe, jo më shumë gjaku nuk mund të bëjë. Në këto pacientë, jeta vazhdon për aq kohë sa ka një mundësi për transfuzion të gjakut. Pacientët me sëmundje të rënda hematologjik ku palca e eshtrave ndalon prodhimin transfuzion saj qelizë e gjakut mund të kërkohet si një herë në javë ose çdo ditë, në varësi nga shkalla e sëmundjes.
Në këtë rast, nuk mund të them edhe se pas infuzionit të gjakut për të mirën e pacientit - ajo vetëm kursen jetën e tij.

Pacientët më të rinj zakonisht nuk e tërë transfuzionit të gjakut, dhe disa nga komponentët e tij, në të cilin fëmija më i duhen. Vështirësitë më të mëdha lindin në ofrimin e trombocitet (qelizat e gjakut që të ndaluar gjakderdhje). Një çift i ditë vonesë transfuzionit të trombocitet mund të provokojë gjakderdhje dhe vdekjen e fëmijës. Donatorët mund të dhurojë komponent gjaku të pastër ose të caktuara në të cilat pacientët më në nevojë. Në çdo rast, gjaku është marrë nga një venë. Nëse keni nevojë për vetëm disa pjesë, mbetja e gjakut i kthehet dhuruesit. Trombotsitoferez - nga gjaku merren vetëm trombocitet (trombokontsentrat).

Para se ndonjë nevojë për të nënshtrohet kontrollit mjekësor paraprak. E gjithë procedura zgjat gjysmë ore. Donatorëve lidhur me një makinë që merr trombocitet gjakut filtra dhe kthen pjesën tjetër. Pacienti është e nevojshme për të siguruar një numër të caktuar trombokontsentratu nga vetëm një donator nuk mund të jenë të përziera. Më vete, ju mund të dhurojë plazma. Procedura dhe pothuajse i njëjtë si trombotsitoferez vetëm në një tjetër njësi dhe ekzaminim paraprak është e nevojshme. Nuk është edhe dorëzimi i granulocyte - rrjedh nga leukociteve. Ditë para dorëzimit të donatorit të bërë një injeksion, i cili stimulon prodhimin e granulocitet në gjak. Procedura është e ngjashme me trombocitet gardh.

Granulocitet e nevojshme për pacientët me sistemet imun të dobësuar, zakonisht pas kimioterapi. Për një rezultat pozitiv ata duhet të transfused brenda 24 orëve. Ne nuk duhet të harrojmë një kusht shumë të rëndësishëm - qëndrim të ndërgjegjshëm për dhurimin e gjakut nga donatorët. Pas fshehur sëmundjen e tyre apo adoptuar në dhurimit eve dozë më të vogël të alkoolit mund të çojë në pacientit tragjik. Dhe çfarë është efekti i një dhurimit të gjakut në vetë donatori? Nëse një person është plotësisht i shëndetshëm, mosha e saj është brenda kufijve të pranueshëm (18-60), heqja e 400-500 gram procedurës së gjakut është plotësisht i sigurt dhe dëm për shëndetin nuk është. Ajo ka qenë prej kohësh konsiderohet si një gjakderdhje pak dhe trajtim pak, efekt anti-plakje.

Besohet se dhurimi i gjakut për dhuruesit ka merita. Kjo është kënaqësia e kryesisht moral nga puna e mirë e bërë. Në donator sistematike organizëm bëhet më rezistente në humbjen e gjakut gjatë operacionit, aksidentet, lëndimet e rënda, djegiet, dmth një lloj trupi parandalimit. Duke stimuluar hematopoiesis, samoonovlyuvanoyu trupit, nuk është stimulim i imunitetit. Për agjencitë që janë të përfshirë në riciklimin e vdekur qelizave të gjakut të kuqe (shpretkë, mëlçisë), ajo është gjithashtu një lloj lehtësimi. Që trupi është excreted çakëll shtesë, gjak të tepërt dhe komponentëve të gjakut. Kjo është një e mirë parandaluese kardiovaskulare dhe imun çrregullime të sistemit të mëlçisë, pankreasit dhe ndihmon tretjen e ushqimit.

Gjaku i donatorëve - është ilaç i domosdoshëm, një burim unik për të trajtuar njerëzit e sëmurë. Në pika të caktuara, pavarësisht nga prania e një shumë të parave, pajisje të shtrenjta mjekësore dhe medikamente, jeta e pacientit mund të ruhen vetëm në kohë transfused gjakut ose gjakut fraksionet. Pra, përfitimi i dhurimit në magazinë dhe kjo është arsyeja pse mijëra njerëz çdo ditë thonë donatorët falënderoj për jetën ruajtur! Bonifathiy,