Ndikimi i punës në shëndetin e njeriut


Ne shpesh dëshirojmë çdo të mira të tjera shëndetësore, lumturi dhe sukses në kurs. Dhe ky nuk është i rastësishëm, sepse shëndeti dhe puna janë të ndërlidhura, që nga shëndeti ndikon produktivitetin dhe në të njëjtën kohë të punës ndikon trupin dhe shëndetin. Dhe prandaj ka krijuar një shkencë të veçantë - ergonomi, duke studiuar efektet e kushteve të punës të procesit të punës dhe trupin e njeriut. Ergonometria zhvillon aktivitete të ndryshme, si dhe masat parandaluese që synojnë përmirësimin e produktivitetit dhe shëndetin. Hulumtuesit kanë identifikuar këtë zonë si ndikon në të drejtat faktorë të tillë të dëmshme si pluhuri, toksinave, zhurmat, dhe çfarë të bëni për të përmirësuar produktivitetit dhe numrit të sëmundjeve profesionale anasjelltas ulur.

Megjithatë, kushtet e sigurisë profesionistët e duhura të angazhuar në çdo ndërmarrje. Kushtet e punës janë të ndarë në kategori: më i mirë, i pranueshëm, i dëmshëm, i rrezikshëm. Qëllimi kryesor i ergonomi është të krijojë kushte optimale për çdo punëtor. Sepse shkenca është në mënyrë aktive duke shqyrtuar të gjithë faktorët që zvogëlojnë performancën e njeriut. Faktorët e dëmshëm nga ana e tij janë të ndarë në grupe: biologjike, kimike, fizike, dhe faktorët psikologjik të procesit të punës. Ka rregulla të caktuara që janë llogaritur në mënyrë që gjatë jetës së tij të punës në javë normale pune, një person nuk lindin çdo sëmundje që puna ndikim në shëndetin e njeriut do të çojë në aksidente në punë, njerëzit nuk po paguajnë shëndetin e tyre gropa për punën e tyre.


Për të shkundur kot ajrit fjalët japë një rast studimi shembull. Në atë kohë, PD Instituti i Shëndetit Mjedisor dhe industrisë së qymyrit, Donbas stacionin rajonal sanitare-epidemiologjike Research, m. Donetsk studiuar kushtet në të cilat punëson shoferët e automjeteve të rënda në minierat e qymyrit. Ata gjetën se faktorët negative të prodhimit janë llogari të larta me intensitet për 80-90% të të gjitha ndryshimeve, efekti mbi ta e zhurmës të vazhdueshme (DBA deri 86), dridhje (frekuenca mesëm dhe të ulët - deri në 98 dB), përqendrimi maksimal të lejuar të oksideve të azotit në 1, 2 herë, dhe monoksidi i karbonit, akroleinës 1,5 g, hipotermi të përhershëm në vjeshtë dhe dimër.

Ajo u gjet se drejtuesit e incidencë të lartë të nervit shiatik, osteoporozën, presion në rritje është shpesh rasti, të ftohtë të përbashkët. Pra, në përvojën e 15 vjet ose më shumë, në moshën 55 në 75% e shoferëve në zhvillim hipertensionit. Shumë shoferë të moshës 60 me përvojën e 16-20 viteve të shpallura pectoris. Studimi, administrata e rekomanduar riorganizoj stafin e tyre në fushat përkatëse, për të nxjerrë bono në qendrat e specializuara shëndetësore. Dhe rezultatet e punonjësve të kujdesit rezultate. Kompensuar ndikimin negativ të punës: njerëzit kanë më pak të sëmurë, të marrë leje më pak të sëmurë.


Por puna mendore dhe duke përfshirë edhe puna në kompjuter - jo më e lehtë fizik! Dhe shembull i këtij tuneli sindromi i kyçit të dorës. Por disa njerëz besojnë se puna mendore të lehtë. Kjo nuk është e vërtetë dhe kështu mund të arsyetojë vetëm ata që kurrë nuk kanë punuar aq shumë. Sepse puna mendore, trurin shumë e rëndë e njeriut, duke shkaktuar Tides e gjakut të tepërt në lëvore. Në mënyrë tipike, nuk ka trajtim specifik është lodhje. Nuk është një koncept i punës higjienës mendore, një nga faktorët kryesore të tij është rutinë. Prandaj, është e rëndësishme për të dëgjuar udhëzimet e mëposhtme: 1. Nëse ju merrni lodhur dhe kanë nevojë për një poruhatysya pak shpëtojnë.

Nëse ju rri një kohë të gjatë, dhe të mendojnë për një problem të caktuar, por zgjidhja nuk ka ardhur, ju duhet të relaksoheni pak, të dëgjoni muzikë, të ndryshojë llojin e aktivitetit. 2. Njerëzit të cilët fitojnë jetesën e tyre në punë mendore, është e nevojshme për të kryer stërvitje dhe zahartuyutsya. Është e nevojshme të punës alternativ me pjesën tjetër. Pas të gjitha vitet që ata mund të shfaqen sëmundje që janë të lidhur me një mungesë të lëvizjes. 3. Ajo duhet të jetë ushqyer plotësisht. Gjatë punës gjatë e vështirë që ne nuk duhet të harrojmë për ushqim, pasi kjo mund të dëmtojë në mënyrë të konsiderueshme shëndetin tuaj. Sipas shumë ekspertëve, rezultat i punës mendore varet nga disponimin, si dhe klimën psikologjike në familje dhe ekipit.

Ajo është e domosdoshme, pastaj të punojnë për të sjellë kënaqësi për një njeri u kap punë, vetëm kështu njerëzit do të jenë të lumtur dhe do të shfaqin performancën. Alkooli, duhani, zhurmë në ndikimin e vendit të punës të dëmshme në shëndetin e njeriut. Konsumi i shpeshtë i kafe dhe çaj të zi është një person i rritur nervozizëm, dhimbje stomaku. Kështu, kushtet e këqija të punës reduktojnë ndjeshëm produktivitetin e njeriut, duke ndikuar negativisht në cilësinë dhe koston e prodhimit. Kjo do të thotë se menaxhimi i të gjitha formave të pronësisë duhet të marrë plotësisht kujdeset për shëndetin e punëtorëve. Pronarët e biznesit në Perëndim ka realizuar gjatë kësaj, të ngritur në lounges biznesit, dhoma ngrënie, klinika, palestra, sauna.

Si rezultat i kësaj pune - përmirësimin e efikasitetit, duke zvogëluar numrin e gjetheve të sëmurë, rritjen e aftësisë konkurruese të ndërmarrjeve, produkte të cilësisë. Ne duam të përmbledhim faqen Edited: përvoja tregon se paratë e investuara në punëdhënësin tuaj kohë në kujdesin e punonjësve të tyre përfundimisht duke sjellë shumë krat tejkalojnë këto rezultate kostot. Kjo do të thotë se menaxherët duhet të mbajnë punëtorët e tyre të kualifikuar, të krijuar për ta kushte të favorshme pune dhe të sigurojë moralin njerëzor në kompani! chesnoook,