Efekti i ajrit mbi shëndetin dhe trupin e njeriut


Në kohët tona të vështira të stresit, ngarkesa të rënda, vazhdimisht përkeqësimit të kushteve mjedisore, cilësia e ajrit që e thithim ka rëndësi të veçantë. Cilësia e ajrit dhe ndikimi i saj në shëndetin tonë varet nga sasia e oksigjenit në të. Por ajo është vazhdimisht në ndryshim. Mbi cilësinë e ajrit në qytetet e mëdha të ndotësve të dëmshëm tij rreth ndikimit mbi shëndetin e ajrit dhe të trupit të njeriut, ne do të ju them në faqen tonë të internetit. Rreth 30% e banorëve në zonat urbane kanë probleme shëndetësore, dhe një nga arsyet kryesore - të ulët të ajrit në oksigjen. Për të përcaktuar nivelin e gjakut me oksigjen ngopjes duhet të masë atë me një pajisje të veçantë - një oximeter impuls.

Ky aplikim është një duhet të ketë për njerëzit me sëmundje të mushkërive në kohë për të përcaktuar se çfarë ata kanë nevojë për kujdes mjekësor. Cili është ndikimi në shëndetin e lokaleve ajrit? Siç e kemi thënë, përmbajtja e oksigjenit në ajër që thithim është vazhdimisht në ndryshim. Per shembull, në bregdetin ajo është një numër mesatar prej 21.9%. Sasia e oksigjenit qyteti i madh është tashmë 20,8%. Dhe në dhomë dhe edhe më pak, sepse shuma tashmë e pamjaftueshme e oksigjenit është reduktuar për shkak të frymëmarrjes njerëz në dhomë. Brenda shtëpive, ndërtesa publike, madje edhe një burime shumë të vogla të rezultateve të ndotjes në përqëndrime të larta, si vëllimi i ajrit është e ulët.


Njeriu modern shpenzon në shtëpi shumicën e kohës. Prandaj, edhe një sasi e vogël e substancave toksike (p.sh. gaz ndotur ajrin nga jashtë, duke përfunduar materiale polimer, djegies jo të plotë të gazit natyror) mund të ndikojë në shëndetin e tij, punën. Përveç kësaj, atmosfera e substancave toksike duke vepruar mbi personin, i kombinuar me faktorë të tjerë: temperatura e ajrit, lagështia e saj, sfond radioaktive, etj Higjienike dështim, kërkesat sanitare (ventilimit, pastrimi i lagësht, ionization, ajer te kondicionuar) mjedisi i brendshëm i mjediseve ku njerëzit janë, mund të jenë të rrezikshme për shëndetin.

Gjithashtu, përbërja kimike e ajrit atmosferë të brendshëm është kryesisht i varur në cilësinë e ajrit. Pluhuri, tymi, substancat toksike që janë jashtë, të merrni në dhomë. Për të mbrojtur kundër kësaj, duhet të përdoret për të pastruar shtëpie sistem ajer te kondicionuar, pastrimin ionization. Pastrim më i shpeshtë i lagësht, mos e përdorni përpunimin e materialeve të lira të rrezikshme. Si funksionon shëndetin e mjedisit urban? Në shëndetin e shumë ndikon në një numër të madh të ndotësve në ajrin urban. Ajo përmban një sasi të madhe të monoksidit të karbonit (CO) - deri në 80%, e cila "ofron" na automjete.

Kjo dëmshme dorë substancë anë nuk ka erë, ngjyrë dhe shumë helmues. Monoksidi i karbonit hyn në mushkëri, lidhet për hemoglobinë parandalon shpërndarjen e oksigjenit në indet, organet, duke shkaktuar uria oksigjenit redukton proceset mendore. Ndonjëherë ajo mund të shkaktojë humbjen e vetëdijes, dhe me përqëndrime të forta, mund të shkaktojë vdekjen. Përveç monoksidit të karbonit, ajrit urban ende përmban rreth 15 substanca të tjera të rrezikshme.
Midis tyre - acetaldehyde, benzinë, kadmium, nikel. Atmosfera Qyteti gjithashtu përmban selen, zink, bakër, plumb, stirenit. Përqendrimi i lartë i formal, akroleinës, xylene, toluen.

Rreziku i tyre është se këto substanca të dëmshme trup i vetëm të grumbulluar, duke shkaktuar rritjen e tyre të përqendrimit. Pas disa kohe, ata janë bërë të rrezikshme për njerëzit. Këto kimikate të dëmshme janë shpesh dukuri fajtorët e hipertension, sëmundje koronare të zemrës, dështimi i veshkave. Gjithashtu, përqendrimet e larta të ndotësve rreth bimëve industriale, fabrika. Hulumtimi i kryer ka treguar gjysma e njerëzve kronike të sëmundjes që jetojnë pranë bizneseve të shkaktuara nga një e keqe, ajër të pista. Shumë më mirë është rasti në zonat rurale, "fjetur zonat urbane", ku ka një numër i kompanive, termocentralet, dhe një përqendrim i vogël i automjeteve.

Banorët e qyteteve të mëdha të shpëtuar ajrit të fuqishëm se masat e ajrit të pastër nga pluhuri, i poshtër, blozë. Por të jenë të vetëdijshëm se duke kaluar përmes filtrit, ftohje e sistemit, ngrohje dhe ajër të pastruar e joneve minerale. Prandaj, përveç kondicioner duhet të jetë ionizer. Më nevojë oksigjen: Fëmijët *, ata kanë nevojë për atë dy herë, të rriturit Sam. * Gratë shtatzëna - ata shpenzojnë mbi oksigjenit dhe fëmijën e palindur. Të moshuarit dhe njerëzit me shëndet të dobët. Ata kanë nevojë për oksigjen për të përmirësuar shëndetin, të parandaluar përkeqësimin e sëmundjes. * Atletët nevojë për oksigjen për të rritur aktivitetin fizik, të përshpejtojë shërimin e muskujve pas aktivitetit atletike.

Nxënësit, studentët, të gjithë ata të përfshirë në punë mendore për të rritur përqendrimin, të reduktuar lodhjen. Ndikimi i ajrit në trupin e njeriut është e qartë. I favorshëm Atmosfera - një faktor kyç në ruajtjen e shëndetit, të drejtat e aftësisë së kufizuar. Prandaj, të përpiqet të sigurojë ajrin më të mirë të pastër. Dhe sa më shpejt që të jetë e mundur të përpiqen të largohen nga qyteti. Shko në pyll në liqen, ecin në parqe, sheshe. Breathe të pastër, ajër të shëndetshëm, të nevojshme për të mbrojtur shëndetin tuaj. Cheers! Svetlana,