Në virusi i imunodeficences njerezore


Nëse 30 vjet më parë virusi i mungesës së imunitetit njerëzor nuk ishte e njohur, ajo është tani në të gjithë botën ka rreth 34 milionë të infektuar. Sigurisht, në vende të ndryshme, prevalenca e këtij virusi është e ndryshme.
Për shembull, në Azi sot jetojnë 7.2 milion njerëz me HIV-pozitiv në Afrikën e Jugut - më shumë se 4 milionë. Kurë HIV nuk është ende e mundur, por ka medikamenteve antiretrovirale nga cila sëmundje progresion mundeni në mënyrë të konsiderueshme i ngadalshëm. Megjithatë, në disa vende, këto barna nuk janë në dispozicion, kështu që virusi në një person që është i infektuar, gradualisht e shtypin sistemin imunitar, dhe zhvilluar fituar sindromi imunitar mangësi, ose AIDS, duke çuar përfundimisht në vdekjen e pacientit.

Si është virus? HIV nuk mund të marr si një të ftohtë, të tilla si ndarjen enë kuzhine, ose përmes puthjeve me teshtimë. 80 për qind e infeksionit infeksioneve ndodh gjatë marrëdhënieve seksuale mes burrave dhe grave. Gratë janë shumë më të ekspozuar ndaj infeksionit gjatë marrëdhënieve vaginale seksuale. Nëse i pambrojtur rrezik anal sex i transmetimit është shumë e lartë, ndërsa ajo është minimal me gojë. Ka mënyra të tjera të transmetimit: shiringa • ndarjen dhe hala në injektojnë drogë • transmetimin e HIV-it nga nëna tek fëmija gjatë gji ose gjatë lindjes • infeksionit nëpërmjet stafit mjekësor të gjakut apo droga Infeksioni nga pacientët apo anasjelltas ndodh shumë rrallë.


Që nga virusi i mungesës së imunitetit te njeriu është ende e pashërueshme dhe nuk ka vaksinë kundër tij është shumë e rëndësishme për të ndjekur Masat paraprake . Para së gjithash, përdorimi korrekt i prezervativëve ul rrezikun e infeksioneve, sëmundjeve seksualisht të transmetueshme (SST). Masa të tjera parandaluese përfshijnë zvogëlimin e numrit të partnerëve seksualë, trajtimin e IST-ve, shqyrtimi në kohë dhe përjashtimin e aktivitetit të hershëm seksual. Vëmendje e veçantë po i kushtohet masave që kufizojnë përhapjen e sëmundjes dhe mungesës së imunitetit të virusit, duke përfshirë kontrollin infektuar shtatzënë, trajtim të ngrohjes e produkteve të gjakut dhe programeve, të cilat ofrojnë narkomanëve shiringa të pastra dhe gjilpërat.

Në vendet e zhvilluara, raste të infeksionit nga nëna te fëmija ose drogës pothuajse asnjë të gjakut. Virusi i mungesës së imunitetit prek të gjitha pjesët e sistemit imunitar, por kryesisht ndikon MKO-limfocitet. Ndërsa në qoftë se kjo nuk ishte një paradoks, por përgjigje imune ndaj futjes së virusit çon në faktin se pjesa e tij u përhap në të gjithë trupin. Infeksioni me virusin është si vijon: ai depërton në qelizat e nyjet limfatike dhe organeve të tjera, ka nisur mekanizëm të vetë-riprodhimit dhe ndikon në një numër të madh të qelizave. Ky cikël është mijëra herë përsëritet çdo ditë. Disa javë pas simptoma të gripit të infeksionit HIV ndodh sepse sistemi imunitar fillon të luftuar virusin.

Në disa raste, nuk është një gjendje e sëmurë i fortë, i shoqëruar nga ethe, dhimbje koke, lodhje, nyjet limfatike fryrë, skuqjen e lëkurës, dhe simptoma të tjera. Kjo fazë karakterizohet nga fakti se probabiliteti i replikimit viral është e lartë, dhe njerëzit janë shumë ngjitëse. Testi i parë për antitrupat e HIV mund të jetë negativ, kështu që për të konfirmuar infeksionin, ju duhet për të provuar për ngarkesën virale dhe antitrupave të hershme. Kryer në këtë fazë të terapisë antiretrovirale mund të përmirësojë prognozën e shërimit të pacientit, është e rëndësishme që të shihni një mjek menjëherë nëse keni ndonjë dyshime.

Disa muaj më vonë, kur bilanci është arritur në mes të përgjigjeve imune dhe virale, një person mund të ndjehen të kënaqshme, dhe ajo mund të marrë disa vjet. Vetëm manifestim i sëmundjes mund të jetë në rritje axillary apo nyjet limfatike të qafës së mitrës. Në këtë fazë një probabilitet shumë të lartë që infeksion në pacientët me ngarkesë të lartë virale fillon të përparojë me shpejtësi. Pa trajtim, një në dhjetë të infektuar me HIV brenda 2-3 viteve pas infektimit sëmurë AIDS. Manifestimet e infeksionit - nuk është vetëm një pasojë e imunitetit të dobësuar dhe përgjigje imune ndaj virusit, por ajo gjithashtu ka një efekt të drejtpërdrejtë dhe mikroorganizëm.

Cilat janë simptomat e hershme? • lodhje • djersitje natën, kusht ethshme humbje peshe • • lëkurë puçrra • dhimbje në muskuj dhe nyje • pagjumësi • Candida stomatit dhe mëllenjë • sulm herpetike fazën e hershme të sëmundjes karakterizohet nga fakti se gjatë kësaj periudhe mund të ndodhë ose të përkeqësohet reaksione alergjike të tilla si ethe hay. Me përhapjen e virusit festohet zakonisht