Kultivimi i zi Belem


Belem e zezë në mesin e bimëve mjekësore të përdorura në mjekësi që nga kohët e lashta. Materiale medicinale para janë gjethet dhe bar. Belem e zezë - barishte dyvjeçar me një Taproot dhe këndellur me lartësi rrjedhin 20-115 cm. Fruta - kuvshynoobraznuyu kuti polyspermous me kapak të hapur mbyllur në filxhan razrosshuyusya. Farërat kafe-gri, pak të rrumbullakosura apo veshkave-formë, rrafshuar, me gjobë-rrjetë sipërfaqe. Pesha e 1000 fara 0,5 -. 0,9 m Ajo lule në qershor dhe korrik - farat piqen në gusht-shtator. Belem e zezë: rritje industriale. Në të egra, kjo bimë është gjerësisht, por pak të shpërndara në të gjithë pjesën evropiane të CIS, përveç larg në veri, është më pak e zakonshme në Siberi, Azia Qendrore dhe si pushtuese Lindja e Largët.

Ajo rritet në shumë të lira pranë vendbanimeve. Një gamë e gjerë e shtarë e lejon atë për të trajtuar një shumëllojshmëri të kushteve të mjedisit, të tilla si ajo mund të jetë rritur në rajonet Voronezh dhe Novosibirsk të Rusisë. Belem e zezë në vitin e parë të formave të jetës vetëm një rozetë e lë, dhe viti i dytë i lulëzuar dhe fruiting. Ajo rritet edhe në zona nuk shfaqen. Rol të rëndësishëm në marrjen e rendimentet e larta të bimëve luan një furnizim të mirë të lagështisë, sidomos në sezonin e parë në rritje. Megjithatë, në zonat me lagështi të tepërt zhvillimin e bimëve të dobëta se dimri i keq. Përhapja vetëm fara shtarë; pa shtresimit ata japin në masë dhe shoots miqësore.


Temperatura optimale për mbirjes së farës shtresuar janë 20 dhe 40 ° kthehet. Përmbajtja e alkaloide ndryshon në varësi të kushteve të jashtme, zonat e rritjes dhe moshës së bimëve. Alkaloide kultivuar shtarë zakonisht përmban më shumë se egra. Numri maksimal i alkaloide në gjethe është vërejtur në fillim të lulëzuar. Tokës dhe shtarë e zezë paraardhësit. Kultivimi shtarë është e mundur vetëm në pjellore, tokë të mirë-drenazhuar me një reagim pak acid dhe neutral. Paraardhësit më të mirë - çifte të lashtat e zezë e dimrit që janë të mbjella për një çift ose fekondimin e kullosa kullosa.

Duket prekursorët e bukur po punohet. Përgatitja e tokës për mbjelljen shtarë rrënjësisht jo të ndryshme nga përgatitja e tokës për kultura të tjera rresht. Pleh. Pleh i duhur në mënyrë të konsiderueshme rrit rendimentin dhe cilësinë e shtarë prodhimit. Ky efekt është aplikimi më i mirë i përbashkët i plehrave organike dhe minerale. Eksperimentet zbuluar se akumulimi i alkaloide në bimë shtarë të ndikojë pozitivisht kryesisht azot dhe fosfor Tuki. Në tokë të mesme-të fertilitetit si pleh kryesor për rritje shtarë e zezë është e rekomanduar për të sjellë vjeshtën e 1 ha 30-40 ton e plehut organik së bashku me superfosfat në një dozë të 60 kg P2O5.

Superfosfat grimcuar bërë edhe në rreshtat në mbjellje; Doza e 6 - 8 kg P2O5 për 1 hektar. Gjatë zhvillimit të prizë në rreth gjashtë javë para se të korrje gjethet, Belem ushqyer nitrat amonit; Doza e 30 kg N 1 ha na. Për rritjen e shtarë të zi në vitin e dytë të jetës së të ushqyerit në pranverën e hershme të bëjë për 1 ha të N dhe K2O 30 kg dhe 45 kg P2O5. Mbjellja shtarë zi. Belem mbjellë në pranverën e hershme apo gjatë dimrit. Podzimnego kapi fara e thatë para fillimit të qëndrueshme valë e ftohtë, e cila eliminon farë vjeshtë germination. Mbillni rrugën zakonshëm me rreshta 60 cm; norma mbjellëse e 1 kg fara ha 10 klasë të parë.

Disa ditë para mbjelljes hranozanom fara protruyuyut ose merkuranom (2 g për 1 kg fara). Mbjellin farën pa e hequr një thellësi zakon të 2 - 3 cm stërvitje me një pajisje për mbjellëse sipërfaqësore. Pranverë e zezë Belem mbjellë në të parë 2 me - 3 ditëve të punës në terren. Fara për mbjellje pranverore duhet stratifitsiruyut mënyrën e zakonshme të paktën 40-45 ditë. Për mbjelljen e pranverës aplikojnë perimeve dhe drithërave stërvitje pajisura Thellësia e hedhjen. Mbjellëse e farave të thata të klasit të parë 8 kg per 1 ha, thellësi prej 1.5 -. 2 cm Për të farave normale shtarë për 1 ha në mbjellje shtuar 100-200 bimë g farë far (marule, liri, mustardë) që tregojnë linjat e hershme që ju lejon të procesit lashtat shtarë në shfaqjen e shkallëve.

Kujdesi për mbjellje shtarë të zezë. Gjatë sezonit në rritje Planta
farë e keqe tion, të lirshme, ushqim dhe të mbrojtur nga dëmtuesit dhe sëmundjet. Vëmendje e veçantë i duhet kushtuar kultivimit në kohë dhe me cilësi të lartë e të lashtave. Trajtimi i parë parakohshëm dhe i lëngshëm rezultoi në një lashtave të rëndësishme yzrezhyvanyyu. Në podzimny mbjellje liroj rresht më të shpejtë në fushë; për pranverë mbjellje kultivuar me bimë sprouting far. Përpunimit të mekanizuara në mes rreshtave duhet të jetë e kombinuar me tëharrje manual dhe loosening në zonën e mbrojtjes rreshtave; boshllëk i madh në kohën ndërmjet dy punëve në shtarë në rritje - të pavlefshme.

Kultivimi dhe tëharrje vijim kryhet sipas nevojës. Në fund të verës gjethet shtarë të rritet aq shumë sa që pothuajse krejtësisht të mbuluar rresht. Në plantacione të vitit të dytë të rritjes për të parë ndër-rresht hoeing fillojë në pranverën e hershme sa më shpejt që toka është e gatshme për përpunim.
Përkujdesje e mëtejshme kur në rritje është hoeing midis rreshtave dhe rreshtave dhe tëharrje. Korrjes shtarë zi. Në varësi të mbledhjes së plantacione shtetërore të lë të zeza shtarë në vitin e parë të jetës shpenzojnë 1 - 2 herë: në fund të korrikut dhe në fund të gushtit në zonat më jugore dhe në gusht në më veriore.

Në këtë kohë, shumica e prizë lë arrin zhvillimin e plotë, rritja ndalesa blades fletë, por ata nuk janë të verdhë. Të gjitha gjethet e mëdha të ndërpresë me dorë, duke lënë më të vogël në mes të socket. Gjethet e reja të rriten mjaft shpejt. Me korrjes fund nuk mund të, sepse plakje bazat e zhvillimit të sëmundjes bëhet papërpunuara dhe mjet jetese. Përveç kësaj, korrje vonë redukton trimëri dimrit të bimëve. Në vitin e dytë (rreth në fund të qershorit - fillim korrik) korrur nga gjethet burimore dorë para se të lulëzuar fazë. Bari është korrur në fazën e hershme të formimit të frutave në fund të furçë lule, duke iu përshtatur kjo dispozicion në makineri bujqësore.

Mbledhja kryhet në mot të thatë. E para (gjethe të freskëta apo bimë të tëra) menjëherë hedhur vend të thatë. Bimët para tharjes është e rekomanduar për të bluaj prestar byku, duke vendosur atë mbi mesataren e prerjes. Lëndë e parë nuk mund të hyjë ose të largohet shtyllave të mëdha në thes më shumë se një orë sa ajo ngrohur shpejt dhe humbasin paratë e tyre. Shtarë thatë të para më i mirë në qitjes furrat në temperatura mbi 40 ° C dhe ventilim të mirë. Në temperatura të larta ajo humbet standardet e cilësisë. Në një zjarr tharëse në masë të lagësht është rreth një ditë. Air tharje është 6 ditë - 7 ditë ose më shumë konsiderohet i plotë nëse bisht i gjethes lakimi prishet fletë.

Në masë të thata kur ajo është më e otvolhnet dhe të ndaluar lehtë shkërmoqet, të pastruar pluhurin sitë, të renditura dhe të paketuara. Vintage Vozdushnosuhoy shtarë në masë mall arrin më shumë se 8 kg për 1 hektar. Farërat. Për të mbledhur fara e shtarë të prodhojnë fushat më të mira ose ua vënë në mënyrë specifike. Gjatë sezonit në rritje për të lashtave farë shikuar me kujdes pas dhe të shpenzojnë të gjitha masat për të luftuar dëmtuesit dhe sëmundjet, për të filluar mbledhjen gjatë ripening kuti pjesa më e madhe, duke përdorur një korrëse vetëlëvizës. Farërat më në fund pastrohet në winnowing grup të duhur të sitave.

Pastrohen dyqan farë në një vend të freskët, e thatë. Fara Harvest nga 2 deri 6 kg për 1 hektar. Fara e zezë shtarë e klasës së parë do të jetë 70% rritje dhe pastërti jo më pak se 97%; Fara e klasës së dytë - nën 55 dhe 95% e klasës së tretë - 30 dhe 92%.