Analiza biokimike e normës së gjakut në fëmijët dhe të rriturit


Shumica e pacientëve dhe shumë mjekë, për fat të keq, ju mund të dëgjoni fraza "duhet të kalojnë testet e funksionit të mëlçisë." Çfarë ata do të thotë kimi gjakut. Kjo qasje është një nga kërkimin e rëndësishme nuk është krejtësisht e vërtetë. Pra, çfarë thotë kimi gjakut, shkalla në të cilën fëmijët dhe të rriturit? Përgjigjet në këtë pyetje është subjekt i këtij neni. Treguesit biokimike pasqyrojnë jo vetëm funksionin e mëlçisë, por disa organe dhe sisteme (veshkave, zemrës, sistemit musculoskeletal) për shumë procese metabolike (ujë dhe kripë, proteina, yndyra, karbohidrate), praninë e sëmundjeve autoimune (artrit reumatoid ).

Sa i përgatitur për të ofrimit të analizave biokimike të gjakut? Gjaku në analizën shfaqet në një stomak bosh. Vakt e fundit duhet të jetë për 6-12 orë përpara. Në prag këshilluar jo për të ngrënë: çaj të ëmbël, kafe, lëng, alkoolit, qumështit, me aromë, skuqur, ushqim i tymosur. Ju mund të ujit, fruta dhe perime, nuk yndyrore mishit të zier, drithëra. Çdo mosrespektimi i këtyre rekomandimeve mund të shtrembërojnë Shifrat analizat biokimike të gjakut. Ata nuk do të jetë e saktë. Si rezultat i trajtimit të caktuar nuk është efektive. Analiza biokimike në kushte ambulatore është rekrutuar nga një gjaku cubital venë.


Figurave kryesore analiza biokimike të gjakut • Total proteina - serum proteina. Rënia e saj është në qoftë se trupi nuk ka marrë proteina të mjaftueshme (dietë apo dietë të varfër) ose një shkelje të asimilimit të saj (sëmundjeve metabolike). Rrit në sëmundje të mëlçisë. Standardet për fëmijë të rritur të moshës: e porsalindur 48-73 g / l; Fëmijët viti i parë i jetës 48-72 g / l; 4 vjeç 62-75 g / l; 7 vjeç 52-78 g / l; 8-15 nga 59 -76 vjet; 16 dhe më të vjetër 65-85 g / l; • bilirubin Total - produkt final avari e hemoglobinës. Ajo është e ndarë në dy fraksione: të lirë dhe të lidhur.
Hemoglobinë qëndrimi në eritrociteve, hemoglobinës në prishjen e tyre merr në gjak, duke siguruar një komponimet toksike mund të dëmtojë indet.

Normalisht, ky proces ndodh me eritrociteve plakjes, i cili jeton rreth 120 ditë, dhe proteinat e gjakut bëjnë njeriun nga trupi. Në kushte patologjike, sëmundjet e qelizave të kuqe të gjakut janë shkatërruar më të shpejtë dhe në sasi më të mëdha. Këto mund të blihet sëmundjet (autoimune përpunon hepatit e ndonjë etiologji) dhe e kushtëzuar gjenetikisht (anemi qelizë drapër). Shkalla e bilirubin totale në foshnje e lindur në afat dhe të shëndetshme është e 170 mmol / l për 250 mmol / L. Këto shifra të mëdha në shkatërrimin e nivelit të fetusit hemoglobinës është në javët e ardhshme bie.

Ky proces është fiziologjik. Në të rriturit dhe fëmijët pas periudhës neonatale (më shumë se 1 muaj) të normës së bilirubin totale njëjtë, duke filluar 8,5-24,5 mmol / L. Pjesa e bilirubin tërthortë mund të jetë deri në 15,4 mmol / l, dhe të drejtpërdrejtë në 5,1 mmol / L. • sheqer gjakut (glukozë). Rritja e saj sugjeron se sëmundje të tilla si diabeti dhe uljen e marrjes së pamjaftueshme të glukozës. Ajo gjithmonë kërkon ndërhyrje mjekësore. Shkalla nuk varet nga mosha për të rriturit dhe fëmijët është një nga 3,3-5,5 milimol për litër. Sipas disa burimeve kufiri i sipërm i sheqerit normal të gjakut mund të arrijë 6,5 milimol për litër.

Megjithatë, në praktikë këto shifra ende duke folur për diabetin fshehur. • ALT dhe AST - është enzimat që tregojnë mëlçisë, zemrës. Fëmijët në moshë madhore Normal një: ALT 28-179 NKAT / l; AST 28-129 NKAT / l. • amilaza - një enzimë e cila sekretohet kryesisht nga pankreasi kur është përflakur dhe / ose amilaza dëmtuar rritur. Rregullat për fëmijë dhe të rritur njëri-laborator ka vetin, të gjitha varet nga metoda e analizës performancës. • ure - një tregues i rëndësishëm i analizave biokimike të gjakut. Rrit në shkelje të kapacitetit të filtrimit të veshkave dhe zhvillimin e dështimit të veshkave.

Norma për fëmijët dhe të rriturit: 2,5-8,3 mg / dl. • kreatininës. Rrit në shkelje të filtrimit glomerular në veshka. Rregulla 44-106 mkmillitrov / l. • Shkalla Triglycerides varet nga mosha dhe gjinia. Për fëmijët nën 10, shifër është: vajzat 0,40-1,24, djem 0,34-1,13. • fosfolipide. Shkalla është e njëjtë për të dy fëmijët dhe të rriturit 2,52-2,91. • Një antistreptolysin - antitrupa ndaj streptolizinës reumatizmi patogjen grup Streptococcus A. matet vetëm pro (analiza cilësore) ose numrat (analiza sasiore). Fëmijët dhe adoleshentët antystreptolyzyna Një rregull jo më shumë se 150 njësi është.

Fëmijët mbi 14 dhe të rriturit deri në 200 njësi. • faktor reumatoid. Dalja e tij në gjak tregon se trupi është proces reumatike. Normalisht kjo nuk duhet të jetë as fëmijë e as të rriturit. Sigurisht, kjo nuk është e gjithë lista e treguesve të analizave biokimike të gjakut, shumë më tepër. Duhet të theksohet se vetëm një mjek ka të drejtë të caktojë një studim të veçantë, dhe interpretuar rezultatet. E gjithë kjo është bërë për të zbuluar procesin patologjike dhe rrënjësisht të ndryshojë kursin e saj. Rregullat e mësipërme treguesve të përmendura analizave biokimike të gjakut mund të mos jetë i saktë. Mos harroni se çdo laborator shpesh ka rregullat e veta në varësi të teknologjisë së zgjedhur të analizave biokimike.

Alex,